Rönkhasító típusok

Hasítógép, rönkhasító vásárlás előtt át kell gondolni, hogy mire van szükségünk pontosan. Vízszintesen vagy függőlegesen használnánk, esetleg hidraulikus vagy benzines, esetleg elektromos típusra vágyunk? Mivel a rönkhasító típusok széles skálán mozognak, így először azzal kell tisztában lenni, hogy melyik és mire használható. 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen rönkhasítók léteznek, valamint kitérünk arra is, hogy vajon melyik éri meg legjobban otthoni felhasználásra. 

Miért a rönkhasító?

A fával történő fűtés igen sok munkával jár, de ezzel talán mindenki tisztában van, aki valaha már próbálta ezt a megoldást. Egyes munkafolyamatok fárasztóak és megterhelőek az ember számára.

Ezt azonban már könnyedén orvosolhatjuk, hiszen számos olyan kertigép áll rendelkezésünkre, amely ennél a feladatnál segíthet. Ilyen a rönkhasító is, amely a nevéből adódóan a rönkök hasítására képes. A tüzifa előkészítése soha nem volt olyan könnyű, mint egy ilyen eszközzel, amivel nemcsak időt, hanem energiát is megtakaríthatunk. A Mire használható a rönkhasító? című cikkben részletesen írunk

A rönkhasító típusok

A fahasítók első kinézetre nagyon különbözhetnek egymástól, hát ha még jobban megismerjük őket. Léteznek ugyanis vízszintes, valamint függőleges modellek is. Előbbi csoportba tartoznak az asztali hasítók, amelyek inkább alkalmi használatra felelnek meg, ha például néha-néha kellene pár apróbb begyújtóst csinálni a téli időszakban. Esetleg akkor jöhetnek még szóba, ha valaki kiegészítőként használja a fával fűtést. 

Ezzel szemben a függőleges rönkhasítók kápesek megbírkózni a nagyobb rönkökkel, sőt, nem okoz számukra gondot a csomó vagy éppen a göcsörtösség sem. A nedves fával is a függőleges kép bír el a legkönnyebben.

Mechanizmus és hajtóerő

Amit még a típusok kapcsán tudni érdemes, az bizony a hasító mechanizmusa és annak hajtóereje. A gépek nagy része hidraulikus elven működik, így képes több tonnás nyomást gyakorolni egy-egy rönkre. Ez a teljesítmény valljuk be, hogy jóval több, mint amit kézzel valaha ki tudnánk fejteni. A berendezés tehát elvégzi számunkra a munka nehezét. 

A motor kapcsán érdemes megjegyezni, hogy nemcsak benzines, hanem elektromos hasítók is léteznek. Ha otthoni körülmények között használjuk, olyan helyen ahol nincsen elérhető áramforrás, akkor mindenképpen a benzines megoldásban kell gondolkodni. Ezáltal kibekkelhetjük az árammal működő típusok általános problémáját. Nincs hosszú kábel, vezeték, veszélyes műveletek. 

Milyen előnyei vannak a rönkhasítóknak?

Az egyik érv, ami a gép mellett szól, hogy igencsak meggyorsítja a munkát. Emellett nagy teljesítménnyel dolgozik, ezáltal sok energiát spórolhatunk meg magunknak a téli tüzifa előkészítése során. Nem utolsó sorban ki kell emelni, hogy a rönk hasítására használt gépek forgalmazóinak minden előírást be kell tartaniuk, ezáltal a kerti eszközök minden esetben biztonságosan használhatóak. 

Összegezve

A rönkhasító tehát minden olyan háztartásban alapfelszerelésnek kellene lennie, ahol fával oldják meg a fűtést, esetleg kiegészítőként használják a gáz mellé. A beruházás rövid távon térül meg, hiszen időt és energiát spórolhatunk azzal, ha nem kézi erővel végezzük el a tűzifa előkészítését. Ajánljuk még a Függőleges rönkhasítók előnyei, használata című cikket is.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft