Függőleges rönkhasítók előnyei, használata

A rönkhasító gép manapság szinte minden háztartásban alapvető gépnek számít. Sok esetben tud jól jönni, főként a téli tüzelő előkészítésénél. Ezek közül is a függőleges rönkhasító az, amely teljesítmény szempontjából is megéri a beruházást. Más kérdés, hogy kinek van rá szüksége egyáltalán. 

Ebben a cikkben a függőleges rönkhasítók előnyeiről, valamint magának az eszköznek a használatáról számolunk be részletesebben. 

Függőleges rönkhasítók előnyei, használata

Akik tűzifa vásárlásban gondolkodnak, esetleg már megvan a tüzelő, de nincs kedvük és idejük sem ezt feldolgozni, azoknak igen hasznos készülék egy rönkhasító. A fahasogatás ugyanis eléggé nehéz fizikai munka, emellett időigényes is, így ahol erre gyakran van szükség, ott bizony sok szabadidőt vehet el az embertől. Nagy szerencse, hogy manapság igen sok féle és fajta berendezés közül válogathatunk, amelyek minden igényt kielégítenek. 

Amennyiben csak ritkábban vagy kisebb mennyiségű fa hasogatásáról van szó, ott bőven elegendő egy vízszintes kerti gép. Ennek előnye, hogy kicsi a súlya és a mérete, így könnyen szállítható. A legtöbb esetben azonban függőleges rönkhasító a megoldás, hiszen ez sokkal strapabíróbb és masszívabb, könnyebb és gyorsabb is vele a munka. 

Miért érdemes rönkhasítót venni?

Mert könnyű vele a munka. Nem okoz számára gondot sem egy vastagabb, sem egy egyenetlenebb, sem egy göcsörtösebb rönk sem. Egy benzines típussal ráadásul nem vagyunk áramhoz sem kötve, így bárhol és bármikor használatba vehetjük azt. Bár viszonylag hangosak, így zártkertekben nem ez a legjobb megoldás, ha a szomszédokat is meg akarjuk kímélni. Egy falusi családi háznál azonban el sem lehet képzelni jobb megoldást a rönkök hasogatására. 

Mire érdemes ügyelni a vásárlás során?

Ha már sikerült dönteni a függőleges és benzines gép mellett, akkor mindenképpen figyelembe kell venni a farönkök típusát, hosszát, valamint a kerti gép teljesítményét. Egyes hasítógépek különböző hosszúságú rönkök feldolgozására alkalmasak. A legtöbb leírásában megtalálhatjuk a szükséges információt ezzel kapcsolatban. Tartalmazza tehát, hogy melyik gép milyen átmérőjű vagy hosszúságú fával képes megbirkózni. Ezt a szempontot mindenképpen tartsuk szem előtt, ha új gépet vennénk otthonra. 

Ugyanez elmondható a teljesítményről is. Mint minden barkácsgép esetében, úgy a hasítóknál is figyelembe kell venni, hogy az adott készülék milyen teljesítményre képes. Egyértelmű, hogy minél nagyobb ez a szám, annál gyorsabb és hatékonyabb a fa feldolgozása, hiszen maga a hasítás ereje is nagyobb. A nagyobb teljesítmény viszont több áramot is fogyaszt, így ha elektromos gépben gondolkodunk, akkor ezt mindenképpen tartsuk szem előtt. 

Összegezve

A függőleges hasítógépek szinte minden olyan háztartásban jól jöhetnek, ahol nagyobb mennyiségű fát kell feldolgozni a téli fűtéshez. A választás során azonban nem árt figyelembe venni a gép teljesítményét, annak típusát, valamint a farönk hosszát, hiszen ezek mind meghatározzák azt, hogy a készülék mire lesz képes. 

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft