Mire használható a rönkhasító?

Az idei évben kialakult energia válság és a megemelkedett árak hatására jóval többen kezdtek el újra fával fűteni, mert biztosítottabbnak látták a beszerzés lehetőségét, mint a gáz esetében, amiről azokat a híreket kaptuk, hogy nem biztos, hogy megfelelő gázellátást tudnak biztosítani az ország lakosságának a télen.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire használható egy rönkhasító és miért előnyös, ha ilyennel dolgozunk.

Mi a gond a tűzifával?

A tüzifával történő fűtéshez nagyon sok kézi munkaerő szükséges. Az, hogy otthon van már a tüzifa, csak első lépése a tüzelő biztosításának. Össze kell darabolni, amit általában valamilyen fűrésszel végzünk el, majd jön a hasogatás. Évekkel ezelőtt szintén kézi munkával, de fejszével történt a tüzifa felhasogatása. Szerencsére ez a kemény fizikai munka ma már felváltható a rönkhasító géppel. 

Mi az a hasítógép?

A rönkhasítót hasogató gépnek is nevezik, egy nagyon egyszerű, de nagyon hasznos funkciót ellátó berendezés, ami a tüzifa hasogatása használható fel. Ez egy hidraulikával működő, több tonna erő kifejtésére képes szerkezet, ami pillanatok alatt képes kivitelezni a rönk több darabra hasítását. 

A rönkhasító fajtái

Benzines és elektromos változatban is létezik. Ipari szinten ugyanúgy használják, mint otthoni körülmények között. Nem véletlen, hiszen nagyon hasznos kis gép.

Nyugodtan dolgozhatunk vele télen is, nem nagyon zajos, nem zavarja a körülöttünk élőket. Egy kisebb teljesítményű gép lehet egyfázisú, de a nagyobbak általában három fázisú motorral rendelkeznek.

Azt, hogy melyik típust hol használjuk, a felhasználás területe szabja meg. A családi házaknál az elektromos lehet a jobb alternatíva, míg az ipari célokra sokkal hatékonyabb a benzinmotoros változat.

Meghatározó lehet továbbá az is, hogy milyen méretű rönkökkel fogunk dolgozni. A nagyobb teljesítményű motor nagyobb áramfelvétellel is jár, ami nem minden családi házban érhető el.

A Rönkhasító típusok cikkben részletesebben írunk a különböző típusokról.

Mire és hogyan használható a rönkhasító?

Helyezzük a rönköt a gépbe, majd az a gomb megnyomásával pillanatok alatt felvágja a rönköt. Fontos, hogy ha véletlenül túlmelegedik a gép, akkor le kell választani az elektromos hálózatról. Bár a mostani gépek nagy része már biztosítékkal van ellátva a túlmelegedés ellen. Ezt követően hárítsuk el túlmelegedést okozó hibát pl. beszorult a fa,  akkor vegyük ki a gépből. Ha lehűlt a gép, akkor csatlakoztassuk újra.

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy figyeljünk a munkavédelmi szabályokra, mert hiba esetén nagy sérülést tud okozni a rönkhasító.

Összesítve tehát elmondhatjuk, hogy ha télen fával fűtünk és nem kályhakészen felhasogatva vásároljuk a tüzifát, akkor a hasogatás munkáját nekünk kell elvégezni. Ezt a komoly fizika munkát kívánó műveletet azonban fel tudjuk váltani egy rönkhasító géppel, ebben az esetben ezt elvégzi helyettünk a gép. Még akkor is marad feladat, a hasított fát a helyére kell hordani és bizony ez sem könnyű munka.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft