Benzines kapálógép használata

Jelenleg a zöldség és gyümölcsárak az égbe szöktek, ezért mindenki aki csak megteheti, alakítson ki egy kis veteményest a kertjében! Való igaz, hogy a kerti munkák közül a legnehezebb a talaj megművelése.  Az ásás elég kemény fizikai munka, amit helyettesíteni lehet egy jó benzines kapálógép használatával, ami gyorsabban, mélyebben és sokkal rövidebb idő alatt végzi el az ásást helyettesítő tevékenységet. Ha nagyobb megművelendő területről van szó mindenképpen érdemes beszerezni egy benzinmotoros rotakapát. 

Ebben a cikkben arról számolunk be, hogy vajon mennyire éri meg ezzel az eszközzel dolgozni. 

A benzinmotoros kapálógép használata

Létezik elektromos kapálógép is, de az árát tekintve nem jövünk ki jobban vele és még az elektromos vezetékre is vigyáznunk kell, ami ugye véges hosszúságú. Amellett igazán csak kis kertrészekhez megfelelő és azért olyan mélyen nem tudja átforgatni a földet mint az említett változat. A benzines kapálógép használata tehát rengeteg előnnyel jár, nem érdemes kihagyni a szerszámgépek közül. 

A kapálógép a talaj előkészítés és a talajrendezés eszköze, amit tavasszal a télen összetömörödött talaj fellazítására, a vetegetés előtti talaj előkészítéséhez alkalmazunk.  Nyár végén akár a termények betakarítására is használhatjuk, majd ősszel a trágya földbe forgatásával segíti munkánkat.

A kisgép esetében azonban meg kell választani azt a jó fordulatszámot, ami az eszköznek és az elvégzendő munkának is megfelelő. Akkor megfelelő, ha nem kell loholni a gép után, de nem is kell azt erőből tolni. Az a tempó a megfelelő amikor nyugodtan tudunk sétálni utána. Kisebb kertekbe elég ha csak 4 kapatag van a készülékhez, ez a laza talajhoz bőven elég, nem kell nagyobb változat. .

Nagyobb területekre, főleg ha kötött a talaj, a 6-8 kapatagos gépet érdemes beizzítani.  Az ipari méretű földterületre csak a traktor vontatású eszközök a megfelelőek.

A benzines kapálógép karbantartása

Amikor a munkával végeztünk ugyanúgy mint minden szerszámnál, a kapálógépet is meg kell tisztítani a szennyeződéstől, ami rákerült. Ha földes, akkor a rátapadt sártól, ha zöldekkel teli, akkor a kapatagokra rátekeredett növényi részeket is le kell szedni róla és csak utána kerülhet a helyére a tárolóba.

Elektromos gép esetén mindenképpen száraz helyen szabad tárolni és a vezetéket is ilyen helyre kell tenni.  Fontos továbbá, hogy a benzines gépek benzintartályában nem maradhat üzemanyag, mert a benzin pár hónap alatt lebomlik és tönkreteszi a készülék egyéb alkatrészeit.

Ezeknek a kisgépeknek egyébként is szükségük van minden évben egy felülvizsgálatra, amit hozzáértő szakember végezhet el, így azok az alkatrészek, amelyek a használat során tönkrementek,  ilyenkor javításra kerülhetnek.

A benzines kapálógép 3 előnye című cikkben még írunk ezekről a gépekről.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy jó minőségű benzinmotoros kapálógép segítségével kevesebb hátfájással, és sokkal eredményesebben tudjuk előkészíteni a kertünket a tavaszi és az őszi kerti munkákhoz. Nagyobb terület esetén még a gyomtalanításban is jó hasznát vehetjük, ha úgy tudunk veteményezni, hogy megoldható a kisgép használata a sorok között.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft